even voorstellen


Mijn naam is Wim Buyk. Ik ben geboren op 1 maart 1962 in Hardinxveld-Giessendam. Mijn moeder is van Duitse afkomst en is na de oorlog samen met mijn vader naar Nederland gekomen. De familie van mijn moeder kwam uit Wiesbaden. Dit ligt vlak bij Frankfurt en is redelijk in de buurt van Idar Oberstein. Doordat mijn moeder mineralen verzamelde ben ik ook aangestoken met het verzamelen van het aardse wonder; de mineralen. Mijn moeder ging naar beurzen en kocht daar mineralen. Zelf was ik in die tijd meer geïnteresseerd in koralen. De omslag kwam in het jaar 1999 toen we een huisje hadden gehuurd in het Hambachthal bij Birkenveld. Ik ben toen gaan kijken bij de steengroeve Juchem.  Ik had er erg veel over gehoord, dat er daar mineralen en geodes te vinden zijn. Buiten het werkterrein vonden we toen een agaat die we thuis in stukken hebben geslagen en hebben getrommeld. Een begin van een hobby die begon met handstukken verzamelen. Om een keer een zoektocht mee te maken, heb ik me een week later aangemeld bij de steengroeve Juchem. Helaas bleef toen de groeve dicht van wegen de regen.  De woensdag daarop heb ik een tweede poging gedaan, en toen mochten we wel naar binnen! Omdat ik niets wist van het zoeken en de gedrag codes van de groeven heb ik me toen aangesloten bij een Nederlands echtpaar die mijn de beginselen van het zoeken leerde.

Want wanneer de poort open gaat en iedereen in de groeve naar boven rent,  weet je als leek niet wat je op dat moment overkomt en waar je moet beginnen.

Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Nu ga je onder begeleiding van een veiligheidsdienst rustig naar een aangewezen zoekplaats. Ik ging op mijn gemak naar boven terwijl iedereen al op hun plek aan het hakken was. Op de weg naar boven vond ik langs de weg een steen met een rare vorm. Iedereen was er aan voorbij gerend. Ik, als leek, draaide een steen om en er kwam een eivorm te voorschijn. Er zat al een scheur in, dus met een lichte tik met de hamer viel hij in tweeën…… vol met kristalen! (kwarts en calciet). Tja, dan is het leed geschied. Door dat het ei hol was en vol zat met mineralen ben je verknocht aan je hobby. Beginners geluk zullen we maar zeggen. Later vond ik nog een amethist, een hele ervaring. Dit was het begin van jaren zoeken naar mineralen en een begin van een mooie verzameling. Na 4 jaar zoeken in de steengroeve Juchem ga je op zoek naar andere locaties. Zo bezocht ik Langenthal, Kirn, Rammelsbach, Volmersbach en Kraimbach-Kaulbach.
Op een gegeven moment ben ik een cursus edelsteen bewerken gaan volgen. Ik vond namelijk regelmatig een agaatje en ik was toch wel benieuwt hoe dat er uit zag als het geslepen was. Dat was gelijk een omkeer in het verzamelen van mineralen, want er is geen een agaat hetzelfde! Daardoor wordt het zoekgebied gelijk een stuk groter want rond Idar-Oberstein liggen op verschillende akkers leuke agaten verborgen. Ook rondom Alzay op de wijnvelden en akkers is er best wat moois te vinden. Eigenlijk zijn er op de hele wereld wel agaten te vinden, zelfs in Nederland! Je kan in sommige grindgaten bij Venlo en omgeving en langs de Nederlandse grens waar de Rijn het land in stroomt, agaten vinden tussen het grind. Maar zeker ook fossielen en versteend hout. Daarvoor is wel enige zoekkennis voor vereist. Voor het zoeken op alle vindplaatsen is het wel gebruikelijk dat je toestemming vraagt aan de eigenaar van die locatie.

Op akkers en wijnvelden mag je niet zonder toestemming graven.

Wat ook niet nodig is. Nu heb je ook vindplaatsen in bossen zoals Lierbach en Oberthall. Ook daar is het niet toegestaan om zonder toestemming te graven. Toch wordt dat wel gedaan, met als gevolg dat het zoeken naar mineralen steeds moeilijker wordt en er steeds strengere controles komen met hoge boetes en straffen. Ook zijn er mensen die op akkers zoeken die ingezaaid zijn. Dat is streng verboden! De boeren kunnen zelfs de politie inschakelen om deze overtreders een proces-verbaal te geven. Helaas is er door toedoen van deze personen het zoek gebied behoorlijk verkleind. Een belangrijke stap die je moet doen om deze hobby uit te oefenen. Ik heb me van het begin aangemeld bij een mineralen vereniging wat heel belangrijk is voor het begeleiden naar het zoeken van mineralen. Ook doen zulke verenigingen gezamenlijke zoektochten waar je heel veel van kan leren. Je kan via de media heel veel info vinden over mineralen verenigingen. Buiten het verzamelen van mineralen doe ik ook graag agaten fotograferen en fotoboeken maken. Het zoeken van agaten geeft ook heel veel lichamelijke beweging wat heel gezond is. Als je netjes aan de regels houd kun je buiten het zoeken om ook nog heerlijk genieten van de vrije natuur en de gezonde lucht. De laatste jaren ben ik ook andere landen aan het verzamelen onder andere Marokko, China, Australie, Brazilie, Polen, enz. enz….. De kleuren en tekeningen zijn toch eigen van de vindplaatsen en daarom ook goed te herkennen. Ik hoop later een mooie verzameling voor mijn nageslacht na te laten…